Gedragstherapie

Wanneer is gezinstherapie nodig?

Weibliche Hände schützen eine Familie aus Papier

Het is natuurlijk een beetje onduidelijk wanneer er gezinstherapie nodig is, want hoe weet je nou dat er ernstige problemen zijn in het gezin? Ieder gezin heeft toch problemen?Elk gezin heeft toch problemen?


Kinderen worden natuurlijk ouder en gedragen zich daarom anders. Niet alleen de leeftijd heeft invloed op het gedrag van een kind, maar natuurlijk ook de opvoeding. Als er geen opvoeding zou zijn, zal een kind alles doen wat hij zelf doet of gedrag overnemen. Natuurlijk zal een kind niet compleet zo zijn zoals jij het zou willen. Een kind ontwikkelt zichzelf nou eenmaal en daar hoort brutaliteit ook wel eens bij. Dit is nou niet iets waar je je meteen druk om hoeft te maken. Waarschijnlijk merk je zelf wel wanneer iets escaleert. Dit voelt als machteloosheid. Je hebt geen idee hoe je problemen moet oplossen omdat er niet of nauwelijks wordt gecommuniceerd, er niet meer wordt geluisterd etc. Dan kan een therapeut een prima oplossing zijn om alles op het juiste pad te helpen.


Hoe werkt gezinstherapie?


Een gezinstherapeut zal nooit alleen maar een individu behandelen. In een gezin is er namelijk niet één persoon het probleem in het gezin. Natuurlijk zou het wel deels kunnen, als een kind zich bijvoorbeeld erg misdraagt. Maar als gezinslid is het natuurlijk gemakkelijk om de vinger te wijzen naar een ander dan naar jezelf. Dat komt omdat het perspectief van een therapeut anders is dan die van jou als gezinslid. Een gezinstherapeut zal de situatie van een afstand bekijken. Dit perspectief noem je: kijken vanuit de derde persoon. Niet alleen een gezinstherapeut kan dit, maar jullie als gezin kunnen dit ook.
Het bekijken van een ander perspectief is belangrijk voor de samenleving van een gezin. Door een ander perspectief toe te passen, zal het inleven in een ander gezinslid beter gaan. Dit is nodig omdat je moet weten hoe de ander zich voelt. Iedereen is natuurlijk anders, omdat ieder zijn eigen persoonlijkheid heeft. Dat betekent niet dat je niet kan weten wat een ander vindt of denkt. Door de gedachtegang van elkaar te begrijpen, kan je het misschien ook leren respecteren. Daardoor zal er veel meer rust in het gezin komen.


Wat wordt er met gezinstherapie bereikt?


De meeste problemen ontstaan door miscommunicatie. Het gebruiken van één perspectief zorgt ervoor dat een gezinslid alleen naar zichzelf zal luisteren. Bij het leren van het gebruiken van een ander perspectief zal er meer inleving worden gecreëerd en worden de problemen automatisch verholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *