Training

Teamcoaching

Teamcoaching Den Haag

Wat teamcoaching is? Dat is én op een succesvolle manier samenwerken én daarbij toch tot zelfontwikkeling komen. Binnen teams kunnen enorme verschillen bestaan. Zo ontwikkelt het ene team zich tot een hecht en homogeen geheel dat topprestaties levert, terwijl andere teams niets anders doen dan onderling ruzie maken en niet eens richting een bepaald einddoel kunnen werken omdat er alleen maar binnen brandjes geblust moeten worden. Middels teamcoaching kun je proberen dat er sprake is van goede onderlinge samenwerking waarbij elk individu zichzelf ook nog eens kan ontwikkelen.

Groepsdynamiek

Je zou teamcoaching ook het doelmatig proberen te verbeteren van de onderlinge samenwerking kunnen noemen. Voordat teamcoaching toegepast kan worden zal eerst de huidige situatie in kaart gebracht moeten worden en wordt tijdens de eerste delen van teamcoaching met name gekeken naar de groepsdynamiek die binnen een team heerst en wordt gekeken naar management en leiderschapskwaliteiten van de individuen die samen het team vormen. Is er sprake van aanvulling en worden de teamleden gewaardeerd? Of mist er iets aan een team? Ook wordt de doelmatigheid van een team onderzocht in relatie tot de gestelde doelen en de missie. Uiteraard worden ook de onderlinge verhoudingen geanalyseerd.

Bewustwording

Wat teamcoaching doet is eerst voor bewustwording zorgen en de teamleden bewust maken van wat hun rol binnen het team is. Daarna wordt getracht de onderlinge dynamiek te verbeteren, worden de verschillende individuele drijfveren van de teamleden besproken en wordt er binnen teamverband ook gesproken over wat men van elkaar goede kwaliteiten vindt. Is dit alles in kaart gebracht, dan zal er daadwerkelijk met teamcoaching aan de slag gegaan worden.

Directe feedback

Teamcoaching wordt niet zelden toegepast door teams outdoor activiteiten aan te bieden. Tijdens de verschillende opdrachten wordt door de specialisten in teamwork al snel gesignaleerd hoe de verhoudingen liggen, wie vooraan loopt en wie helpt of juist een ander links laat liggen. Steeds zullen de specialisten van teamcoaching de teamleden bewust maken van hun gedrag en zullen ze directe feedback op het handelen geven. Dit zorgt voor bewustwording en met outdooractiviteiten kan heel inzichtelijk gemaakt worden als bepaalde onderdelen van het team niet functioneren of hun taak niet uitvoeren.

Meer synergie

Hoewel elk team aan de tafel in de kantine zal zeggen dat teambelang voorop gaat, is dit in de praktijk heel anders. Het inschakelen van teamcoaching is een uitstekende zaak. Ook voor teams die aardig op weg zijn te groeien naar een hecht team. Gebleken is dat teams na teamcoaching bijvoorbeeld veel beter met stress en drukte om kunnen gaan en dat er meer synergie in een team komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *