Rouwbegeleiding

Rouwbegeleiding

Rouwbegeleiding

Iemand verliezen kan heel veel invloed hebben op het leven van iemand en kan een grote rol spelen in de problematiek van de hulpvraag. Als het verlies niet goed verwerkt kan worden, dan kan dit zich gaan uiten in stress. Ernstige varianten zijn een burn-out, somberheid of andere psychosomatische klachten. Met de juiste ondersteuning van een specialist kan er voorkomen worden dat je andere klachten gaat krijgen en kan deze voor veel verlichting zorgen. Bij een training van rouwverwerking helpt het je bij het uitzoeken van de begeleidingsmethode bij verschillende soorten rouwsituaties. Hierbij krijg je inzicht in verschillende rouwfases en leer je hoe je in verschillende fases kunt zorgen voor een professionele hulp. Ook kan er hulp worden aangeboden bij dementie en verstandelijke beperkingen.

Het rouwproces

Het rouwproces verloopt bij iedereen anders. Er is ook veel wat bij ieder rouwproces terug komt. Er is geen vast patroon voor rouw maar er zijn wel verschillende taken die in verschillende volgordes langs kunnen komen. De taken worden omschreven als erkennen, herkennen, verkennen en verbinden. Het is belangrijk dat dat je verdriet durft toe te laten en tegelijkertijd je leven weer op de rails kan komen. Rouwen moet je zelf doen, maar het kan wel fijn zijn om dit met iemand te delen die je steun kan bieden. Rouw is een normale reactie op abnormale omstandigheden.

De betekenis van rouw

De meeste mensen denken bij rouw aan het verliezen van een dierbare, maar rouw heeft bredere betekenissen. Bij rouwen gaat het namelijk om het verwerken van verlies, dit kan dus in verschillende vormen zijn. Vanzelfsprekend is het overlijden, maar er zijn meer gebeurtenissen die rouw tot gevolg kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van zelfvertrouwen, gezondheid, integriteit, door een scheiding of het verlies van je werk, je geld en je woning. Rouwbegeleiding helpt bij het omgaan van verlies. Vaak is verlies een onderschatte vorm. Het gaat bij rouwen om het verlies van bestaande zekerheden, zoals het verlies van bezit of veiligheid.

Waarom rouwbegeleiding?

Veel mensen hebben moeite met veranderingen, omdat je gehecht raakt aan mensen of bezittingen. Iemand verliezen waarvan je veel hebt gehouden is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een leven. Wanneer het jou niet meer lukt om je verdriet met behulp van vrienden of familie op te lossen, kan je contact opnemen met een rouwbegeleider. Het inschakelen van een rouwbegeleider kan erg prettig zijn, omdat deze persoon zich niet in jouw directe omgeving bevindt. Hierdoor is het vaak gemakkelijker om jou verhaal te delen.

Lees meer over rouwbegeleiding op www.mahayana.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *