Logopedie

Optimale voorbereiding voor de kwaliteitstoets Logopedie

Sommige kinderen lopen tijdens hun ontwikkeling tegen problemen aan. een aantal van deze kinderen krijgt problemen met spraak, spraak is erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Het is daarom belangrijk dat spraak overeenkomt met een goede begeleiding. Als een kind problemen ervaart met de spraak kan de logopedist worden ingeschakeld. Als de logopedist wordt ingeschakeld kun je er van uitgaan dat deze de problemen vaak onder controle krijgt. Als dit niet gebeurt zal het kind meer begeleiding moeten krijgen.

Wat is logopedie

Logopedie wordt ook wel spraaktherapie genoemd. logopedie is de zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Logopedisten hebben een HBO opleiding gehad en helpen kinderen tijden de begeleiding van deze problemen. De logopedisten behandelen stoornissen op het gebied van persoonlijke communicatie. Zij houden zich daarnaast ook bezig met ander dingen zoals voorlichting, preventie en, het onderzoek naar logopedie gerelateerde zaken. Een logopedist is gespecialiseerd en opgeleid met minimaal HBO niveau. Het valt onder ze paramedische zorg en valt onder de basisverzekering. Je hoeft je al ouder dus geen zorg te maken dat het veel geld gaat kosten, er kan ook geen spraak worden gedaan op eigen risico omdat een kind op de 18 geen eigen risico hoeft te betalen. logopedie kan ook plaatsvinden bij volwassen. Hierbij kun je denken aan mensen die problemen hebben met praten en slikken nadat zij een operatie zijn ondergaan of nadat zij andere problemen hebben meegemaakt. Je kunt hierbij denken aan keelkanker of tongkanker.

Kwaliteitstoets LogopedieHoe gaat een logopedist te werk

Een logopedist gaat volgens standaard protocollen te werk. Dit is eigenlijk net zoals bij een fysiotherapeut, er worden altijd richtlijn gemaakt door een overkoepelende organisatie. Het is daarbij belangrijk dat de logopedist zich hier aan houdt. Dit komt de zorg namelijk alleen maar ten goede. Een logopedist moet dan ook een kwaliteitstoets logopedie doen. Tijdens deze kwaliteitstoets logopedie wordt de logopedist getest of zijn of haar kennis op orde is en of deze voldoet aan de eisen. Met een kwaliteitstoets logopedie kan je als ouder dus zien of de logopedist bekwaam is. De richtlijn van de logopedist is de TOS, als je het idee hebt dat de logopedist zich niet een de richtlijn houdt mag je hem of haar hierop wijzen. Dit is namelijk jouw goed recht als ouder. Doe dit dan ook als het nodig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *