Training

Omgaan met emoties

 

Er bestaat geen cursus omgaan met emoties. Hoe je met emoties omgaat is en blijft een persoonlijke kwestie en iedereen gaat er anders mee om.

Iedereen reageert anders op een emotionele gebeurtenis

Emoties zijn al erg persoonlijk. Emoties kunnen echt pijn doen, kunnen voor een snellere ademhaling zorgen en het kan je een waas voor de ogen geven. Je voelt adrenaline stromen en soms ontstaat iets dat het meest lijkt op woede. Dit kan weer voor verbaasde blikken van de mensen om je heen zorgen en zo reageert iedereen weer anders op een emotionele gebeurtenis. Hoe daar mee om te gaan is strikt persoonlijk, daar is geen cursus en geen gebruiksaanwijzing voor. En toch moet je met emoties leren omgaan, simpelweg omdat het leven doorgaat. Hoe moeilijk dat soms ook is.

Omgaan met emoties, daar is geen handboek voor

Toch zijn er wel een aantal tips voor omgaan met emoties. Algemene tips, die in elk geval geen kwaad kunnen en soms voor een beter gevoel geven of ertoe leiden dat je je emoties beter onder controle krijgt. Beter omgaan met emoties kan al door diep in en uit te ademen, terwijl accepteren dat je geraakt bent ook iets is dat je helpt omgaan met emoties iets gemakkelijker te maken. Niet accepteren betekent vaak dat je boos wordt, iets dat weer onbegrijpelijk is voor je directe omgeving.

Omgaan met emoties

Neem de verantwoordelijkheid voor je emoties

Omgaan met emoties is ook de volledige verantwoording nemen voor je emoties en proberen de emoties zo goed mogelijk toe te laten. Heet ze als het ware welkom. Onderdrukken van emoties is niet goed, zo is bewezen. Probeer wat emoties betreft ook de relatie vanuit het verleden te zien en sta de pijn die emoties op kunnen roepen ook gewoon toe; durf de pijn te voelen.

Verzet je zinnen, ga schilderen, schrijven of boksen

Om je zinnen te verzetten is het bovendien goed afleiding te zoeken als je overmand raakt door emoties en je daar echt moeite mee hebt. Zoek het in bijvoorbeeld schilderen, schrijven, tennissen of houthakken. Veel mensen zoeken hun heil in boksen, en iedereen zal begrijpen waarom. Emoties geven energie en die energie moet eruit, moet naar buiten. Geef die energie dan ook de ruimte. Ondanks dat blijft omgaan met emoties iets heel persoonlijks. Voelt de een woede, daar zal een ander juist in zichzelf gekeerd raken. En dat kan per keer, per persoon telkens weer anders zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *