Burn-out coachingDepressie

Hoe herken je depressie?

Depressie

In dit artikel gaan we het hebben over depressie. Depressie is een groot probleem tegenwoordig. Het komt steeds vaker voor. Zelfs op zo’n hoogte deze tijd dat één op de twintig volwassen er onder lijdt. Wat mensen vaak koppelen aan depressie is dat je er depressief van wordt. Toch weten veel mensen niet exact wat deze ‘ziekte’ met iemand kan doen. Ze begrijpen niet hoe het werkt. In dit artikel gaan we het hebben over wat depressie precies inhoudt en hoe je depressie kunt herkennen. Lijkt het jou interessant of misschien zelfs noodzakelijk om je hierin te verdiepen en je kennis te verbreden? Ben je misschien op zoek naar bevestiging? Dan raden wij je aan om dit artikel vooral verder te lezen. 

 

Depressie, wat houdt het precies in?

Als we spreken van depressie, dan heeft iemand last van een sombere stemming dat wordt beschouwd als abnormaal. Naast dit kan het ook mogelijk zijn dat er verlies is op het gebied van belangstelling en interesse in iets. Hierbij kun je denken aan een bepaalde sport bijvoorbeeld. Stel dat je altijd met veel plezier naar voetbaltraining toeging. Je merkt dat je met steeds minder plezier naar de training gaat en uiteindelijk helemaal niet meer gaat, omdat het je niet interesseert. Er wordt gesproken van depressie als het sombere gevoel het grootste gedeelte van de dag aanwezig is en als het ware de hele dagelijkse stemming bepaalt. Nu kan het zijn dat je een sombere dag of paar dagen hebt. In dit geval spreken we nog niet van depressie. Het wordt namelijk pas depressie genoemd als deze somberheid langer aanhoudt dan twee weken. Naast dit moet je dus ook lijden onder gebrek aan motivatie. Dit kan namelijk een verlammende werking hebben. Je functioneert niet goed of helemaal niet. Dit kan op het werk, op school of in het privé leven zijn. 

 

Hoe kun je depressie herkennen?

Zoals eerder gezegd wordt er pas gesproken over depressie als de somberheid en gebrek aan motivatie tenminste twee weken (zonder onderbreking) aanhoudt. Daarnaast moet je tenminste 5 van de volgende klachten op dagelijkse basis hebben voordat de term depressie aan je huidige situatie wordt gekoppeld:

 

– Ten eerste moet je in een sombere/verdrietige stemming verkeren;

– Je hebt minder plezier en interesse in activiteiten;

– Gedachten over de dood of zelfdoding;

– Problemen hebben met concentreren, beslissingen maken en nadenken in het algemeen;

– Slecht of niet slapen of juist veel te veel;

– Constante vermoeidheid;

– Gebrek aan energie;

– Verlaagde eetlust, afvallen of juist aankomen door veel te eten;

– Schuldgevoelens of het gevoel dat je verwaarloost wordt;

– Niet uit kunnen rusten, constant druk zijn met dingen. 

 

Denk jij dat je lijdt onder depressie of dat je iemand kent die hieronder lijdt? Probeer er open over te zijn richting mensen, want alleen als het bekend is kan er hulp aangeboden worden. Een andere mogelijkheid is om een deskundige in te schakelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *