Burn-out coaching

Haptonomie kan voor jou de oplossing zijn!

HaptonomieHeb jij de laatste tijd last van vermoeidheid? Heb je het de laatste tijd druk met vanalles en nog wat? Denk aan werk, sport, school? Dan zou haptonomie de oplossing kunnen zijn voor jou. Wil je meer weten over haptonomie? Lees dan vooral verder.

Als eerste zullen we de vraag beantwoorden wat haptonomie nou eigenlijk inhoudt. Haptonomie is een therapie/behandeling waarbij fysieke aanrakingen plaatsvinden. Een erg belangrijk onderdeel van deze behandeling is de gevoelsbeleving. De behandelaar heeft toestemming om de cliënt/cliënte aan te raken. Door deze aanrakingen worden emoties opgeroepen. Doordat deze naar boven komen kun je opgeslagen gevoelens uiten en weer in contact komen met wat je wilt.

Waarmee valt het te vergelijken?

De behandelaar van die cliënt kan vergeleken worden met de coach van een voetbal- of hockeyteam. Het is enorm belangrijk om de cliënt door het proces heen te coachen. Hierdoor zal hij of zij namelijk zijn of haar persoonlijke doelen behalen. Voorbeelden van die doelen kunnen onder andere: van overspannenheid afkomen, het versnellen van het verhelpen van een burn-out, afkomen van stress en vermoeidheid en meer zijn. Zoals vrij logisch is, behandelt de coach/behandelaar iedere cliënt hetzelfde. Nou heeft iedereen uiteraard andere persoonlijke doelen en hierbij is een ander vorm van coaching en een andere aanpak nodig, maar iedereen wordt gelijkwaardig behandelt.

Waarvoor is het nuttig?

Haptonomie kan enorm handig zijn bij meerdere dingen. Zoals eerder aan bod gekomen kun je denken aan stressvermindering of het verhelpen hiervan, maar ook bij vermoeidheid, overspannenheid en het voorkomen/verhelpen van een burn-out. Wat maakt het nou zo zinvol? Doordat de behandelaar de cliënt(e) aanraakt komen er opgehoopte/weggestopte emoties vrij van binnenuit je lichaam. Doordat deze worden opgeroepen krijgt de coachee (behandelde persoon) een indrukwekkend kalmerend gevoel. Dit helpt bij het verhelpen en verminderen van de bovenstaande klachten.

Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat iedere behandelde persoon met een beter gevoel de deur uitloopt dan dat hij of zij binnenkwam. Het doel is natuurlijk om verbeteringen te zien en resultaten te behalen. Haptonomie werkt erg goed bij het behalen van persoonlijke doelen. De therapie is nog niet echt bekend in Nederland en daarom zijn velen onzeker. Hopelijk heeft dit artikel hulp kunnen bieden bij het maken van de keuze of het de moeite waard is. wij zouden in ieder geval zeggen: ‘Nooit geschoten, is altijd mis’. Oftewel, als je het niet probeert, zul je het nooit weten.

Bij Haptotherapie Den Haag kan je meer lezen over haptonomie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *