CoachingIdentiteit

Genderdysforie

Transgender

Er is tegenwoordig nogal wat te doen over het geslacht man en vrouw. Nooit eerder werd het woord gender en genderneutraal zo vaak in de mond genomen als dat nu het geval is. Als jij een diep gevoel van onbehagen hebt over het geslacht waarmee je ter wereld kwam, dan noemt men dit ook wel genderdysforie. In dat geval komen je geslacht en je genderidentiteit niet overeen. Je voelt je vrouw, maar bent met het mannelijk geslacht geboren. Dit gevoel van onbehagen kan zeer verschillend zijn. Soms zit dat gevoel echter zo diep, dat er de wens is om een geslachtsverandering te ondergaan.

Periode die lijkt op rouw

Ingewikkeld, zo kun je genderdysforie zeker wel noemen. Dit uiteraard vooral voor jou zelf, maar wat denk je van je partner dan? Of je kinderen, je ouders en je vrienden? Vaak schamen mensen zich en is er onbegrip in de directe omgeving. Er breekt zelfs vaak een periode aan die op een periode van rouw lijkt. Mensen die te maken krijgen met genderdysforie voelen zich niet zelden ontevreden en sluiten zich vaak af voor de omgeving. Contact maken met het eigen lichaam is dan ook moeilijk.

Praat met je huisarts of een andere instantie

Mensen die te kampen hebben met genderdysforie voelen zich vaak erg eenzaam. Dit kan psychische klachten opleveren en daarom is het goed om toch met mensen te gaan praten over je gevoel. Dit kan bijvoorbeeld prima met de huisarts, die je eventueel door kan verwijzen naar een andere instantie waar jij met je verhaal terecht kunt en waar je eventuele begeleid kunt worden naar een genderkliniek. Mensen met genderdysforie worden nogal eens verward met mensen die transseksueel zijn. Ook dan heb je een sterke afkeer tegen het geslacht waarmee je geboren bent. Transseksuelen willen een medische behandeling ondergaan in de vorm van een operatie of hormonen, bij genderdysforie hoeft dit niet altijd het geval te zijn.

Gevoelens kunnen er al op jeugdige leeftijd zijn

Verder zijn er nog transgenders, dat letterlijk ‘tussen twee genders in’ betekent. Je voelt je dan weer man, dan weer vrouw. Genderdysforie is iets dat op alle leeftijden voor kan komen, dus zeker ook bij jongeren. Als jong kunnen dergelijke gevoelens er zijn. Dat wil overigens weer niet zeggen dat de gevoelens ook blijven. Het wil nog weleens gebeuren dat de gevoelens slijten naarmate je ouder wordt. In alle gevallen is erover praten belangrijk om zo een isolement te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *